logo |

News

    Home   >     Industry    >     Main body

    7 Tips Forex Trading Yang Perlu Anda Ketahui

    Abstract:7 Tips Forex Trading Yang Perlu Anda Ketahui

      

    ii.PNG

       1. TRADE PAIR YANG SENANG PROFIT SAHAJA

      Janganlah pergi balun semua pairs. Fokuslah pada pairs yang senang bagi profit iaitu EURUSD, GBPUSD, AUDUSD dan USDJPY. Ada sebab kenapa pairs ni begitu popular di kalangan traders. 2 sebab utamanya ialah (i) pergerakannya lebih mudah dibaca, dan (ii) ia jarang melanggar prinsip “price action”. Selain itu, nak buat perbandingan analisis pun senang sebab ramai traders yang buat analisis major pairs ni.

       2. WAJIB TAHU BACA CANDLESTICKS & SUPPORT AND RESISTANCE (SNR)

      Teknik ini sangat penting. Jika anda belum tahu teknik ini maka anda wajib belajar, memahami dan rajin-rajin praktis supaya skill anda lebih hebat dan tajam. Barulah untung!

       3. TRADE LAH PADA WAKTU YANG BETUL

      Fokuskan trade anda pada pukul 8PM – 12AM (waktu Malaysia). Ini adalah waktu aktif di mana (i) Lepas entry, kejap je boleh profit banyak dalam masa singkat, dan (ii) Lagi senang nampak dia nak pergi ke mana. Selain itu, time ni juga banyak news-news USD yang boleh boost lagi profit (ataupun loss) trade anda.

       4. LOSS BOLEH BERLAKU DALAM FOREX, MONEY MANAGEMENT WAJIB TAHU

      Trade kena ada Stop Loss (SL), iaitu di mana kita akan exit trade kita dengan kerugian. Jangan ego, jangan bodoh sombong, jangan ingat anda boleh control market. Modal anda kalau ada $100,000 sekalipun mana boleh nak control market bernilai USD 5 trillion. Biarlah loss sikit hari ini, tapi esok lusa boleh berjuang lagi. Jangan loss sampai terkorban terus. Sebab tu lah kena faham apa itu Money Management.

      5. BIAR TRADE SIKIT TAPI PROFIT BANYAK, JANGAN TRADE BANYAK TAPI PROFIT SIKIT

      Buat apa lakukan kerja 10x lebih susah untuk hasil yang sama? Seminggu 1 trade berkualiti yang menjana 100 pips kan lebih mudah? Fokus pada KUALITI, bukan kuantiti. 10x anda trade, anda boleh jamin ke semua tu anda boleh profit? Kalau profit 8x dapat 80 pips, tapi 2x loss tu jumlahnya 80 pips, at the end tak dapat apa-apa. Sia-sia sahaja anda profit 8x tu huhuhu… Ingat, always go for quality trades!

       6. KAJI SEBELUM ENTRY, MESTI ADA TRADING PLAN

      Kita trade bukan sebab malam semalam dapat firasat dalam mimpi. Sebelum trade kenalah buat analisis. Pairs apa nak trade, di mana nak entry, di mana nak set SL, di mana nak set Target Profit (TP), berapa lot nak guna dll. Itu semua SEBELUM, bukan selepas Entry. Itulah yang dikatakan Trading Plan. Jangan jadi trader gatal tangan atau trade berpandukan “nafsu serakah”. Bila ada plan, kita akan trade dengan lebih tenang dan setiap keputusan buy atau sell itu dibuat dengan teliti.

       7. START DENGAN MODAL MINIMUM DAHULU

      Kalau modal $50 pun asyik MC, adakah anda akan berjaya menggunakan modal $5000? Tentulah tidak. Kalau anda boleh kawal modal kecil, anda tentu boleh kawal modal besar. Step yang betul ialah demo account (sekadar untuk faham cara guna MT4) >>> real modal kecil (untuk biasakan diri dengan “emosi” real account) >>> real modal besar ikut kemampuan (bila dah boleh besarkan modal kecil). Ingat, tak ada beza kawal $5000 atau $50 selagi mana ia berpaksikan money management yang betul. Kalau anda boleh gandakan $50 menjadi $100, anda tentu juga boleh menukar $500 menjadi $1000.

      ---------

      WikiFX App, platform pertanyaan broker terkemuka di dunia! Gunakan Aplikasi WikiFX untuk mengenal pasti penipuan:

          ╔════════════════╗

          Android : cutt.ly/Bkn0jKJ

          iOS : cutt.ly/ekn0yOC

          ╚════════════════╝

    wiki

    Latest News

    United States Dollar

    • United Arab Emirates Dirham
    • Australia Dollar
    • Canadian Dollar
    • Swiss Franc
    • Chinese Yuan
    • Danish Krone
    • Euro
    • British Pound
    • Hong Kong Dollar
    • Hungarian Forint
    • Japanese Yen
    • South Korean Won
    • Mexican Peso
    • Malaysian Ringgit
    • Norwegian Krone
    • New Zealand Dollar
    • Polish Zloty
    • Russian Ruble
    • Saudi Arabian Riyal
    • Swedish Krona
    • Singapore Dollar
    • Thai Baht
    • Turkish Lira
    • United States Dollar
    • South African Rand

    United States Dollar

    • United Arab Emirates Dirham
    • Australia Dollar
    • Canadian Dollar
    • Swiss Franc
    • Chinese Yuan
    • Danish Krone
    • Euro
    • British Pound
    • Hong Kong Dollar
    • Hungarian Forint
    • Japanese Yen
    • South Korean Won
    • Mexican Peso
    • Malaysian Ringgit
    • Norwegian Krone
    • New Zealand Dollar
    • Polish Zloty
    • Russian Ruble
    • Saudi Arabian Riyal
    • Swedish Krona
    • Singapore Dollar
    • Thai Baht
    • Turkish Lira
    • United States Dollar
    • South African Rand
    Current Rate  :
    --
    Amount
    United States Dollar
    Available
    -- United States Dollar
    Risk Warning

    The Database of WikiFX comes from the official regulatory authorities , such as the FCA, ASIC, etc. The published content is also based on fairness, objectivity and fact. WikiFX doesn't ask for PR fees, advertising fees, ranking fees, data cleaning fees and other illogical fees. WikiFX will do its utmost to maintain the consistency and synchronization of database with authoritative data sources such as regulatory authorities, but does not guarantee the data to be up to date consistently.

    Given the complexity of forex industry, some brokers are issued legal licenses by cheating regulation institutes. If the data published by WikiFX are not in accordance with the fact, please click 'Complaints 'and 'Correction' to inform us. We will check immediately and release the results.

    Foreign exchange, precious metals and over-the-counter (OTC) contracts are leveraged products, which have high risks and may lead to losses of your investment principal. Please invest rationally.

    Special Note, the content of the Wikifx site is for information purposes only and should not be construed as investment advice. The Forex broker is chosen by the client. The client understands and takes into account all risks arising with Forex trading is not relevant with WikiFX, the client should bear full responsibility for their consequences.